Weekend delight: Tiramisu

Buna dragilor! Pentru ca este weekend deja eu am considerat ca merit un rasfat! 🙂 De mult timp imi era pofta de prajitura mea preferata pe care o fac mai rar din cauza ca nu ma pot abtine pana nu se termina! Nu este deloc greu de facut, dupa parerea mea este cea mai simpla plajitura. Ghiciti despre ce este vorba? Va dau un indiciu: este o prajitura italiana. Bineinteles, il tiramisu! Daca visezi la combinatia perfecta dintre piscoturi insiropate, crema mascarpone si cacao, trebuie neaparat sa faci un tiramisu. Singura mea problema cand fac aceasta prajitura este asteptarea care mi se face eterna. Nu am rabdare sa o las destul timp la insiropat si de cele mai multe ori intr-un colt al tavii pare mancata de un soricel. 🙂

Reteta probabil o aveti sau cel putin ati mai auzit despre ea. Eu obisnuiesc sa fac tiramisu dupa o reteta italiana pentru ca imi place sa fie cat mai autentica. In putine cafenele si cofetarii am gasit un tiramisu autentic, de obicei se adauga frisca sau alte ingrediente care nu au nimic de a face cu reteta originala.

Daca aveti jumatate de ora la dispozitie sa faceti o prajitura delicioasa, acestea sunt ingredientele:

  • 400 g piscoturi
  • 6 oua
  • 120 g zahar (daca este pudra, cu atat mai bine)
  • 500 g mascarpone
  • cacao
  • cafea/ cappuccino
  • esenta de rom
  • lichior de ciocolata (optional)

Tiramisu

Modul de preparare este unul foarte usor. Incepem prin a prepara crema de mascarpone. Separam ouale si folosim mai intai galbenusurile. Intr-un bol punem mascarponele, galbenusurile ( pe care in prealabil le-am frecat cu un varf de lingurita de sare) si jumatatea din cantitatea de zahar. Cu un tel mic amestecam pana ce se topeste complet zaharul si obtinem o compozitie cremoasa, fara cocoloase.

Tiramisu

Intr-un alt bol batem albusurile spuma impreuna cu zaharul ramas. Daca nu sunteti sigure ca ati batut destul albusurile faceti proba de la MasterChef: ridicati castronul si daca amestecul nu cade, inseamna ca este gata.

Tiramisu

Apoi amestecam cu o paleta de plastic sau lemn spuma de oua impreuna cu crema mascarpone. Secretul este sa amestecati foarte usor, astfel incat spuma sa nu fie demontata si compozitia sa ramana aerata, spumoasa. Cu cat vom respecta mai bine acest criteriu, cu atat mai cremoasa va rezulta prajitura noastra.

Tiramisu

Nu-i asa ca era frumos aranjata crema mea inainte ca cineva sa bage degetul sa guste? Si nu am fost eu, pe cuvant! 🙂

Intre timp pregatim siropul pentru piscoturi. Puteti sa insiropati cu cafea sau cappuccino, dupa cum preferati. Eu folosesc cappuccino pe care il amestec cu esenta de rom. Daca doriti, puteti sa turnati si cativa stropi de lichior de ciocolata sau crem caffe.

Tiramisu

Pregatim o tava de forma dreptunghiulara si incepem asamblarea. Inmuiem in sirop fiecare piscot si asezam un strat pe intreaga tava.

Tiramisu

Pudram apoi cu cacao si punem un strat de crema (vor fi doua straturi de crema, deci trebuie sa o impartim in doua parti egale inca de la inceput).

Tiramisu Tiramisu

Pudram iar cu cacao si asezam al doilea strat de piscoturi insiropate.

Tiramisu

Urmeaza stratul de crema iar la final ornam cu cacao folosind o sita pentru a avea un strat uniform. Eu am avut chef sa ma joc si am facut cateva forme de inimioare din carton pe care le-am asezat in tava inainte de a pudra cu cacao. A rezultat un model interesant!

Tiramisu

Dupa ce ati ornat prajitura, puneti o folie de aluminiu deasupra si lasati la frigider pentru 4-5 ore pana ce piscoturile si crema se intrepatrund ca apoi sa rezulte cel mai bun tiramisu! Eu sper ca v-am facut pofta destul incat sa incercati si voi aceasta reteta extrem de usoara! Daca totusi nu aveti timpul necesar sa o preparati, va astept la mine sa va servesc cu o felie! Fuguta, ca se termina repede! 🙂

Va imbratisez cu drag si astept comentariile voastre! Weekend minunat va doresc…si dulce!

10 Comments

  1. Buna Ema! Am facut tiramisu dupa rețeta ta si a iesit absolut delicios! Ma bucur ca ai împărtășit-o aici, o voi mai repeta cu siguranța. Pupici

    • Ioana, nu stii ce mult ma bucur sa citesc asta! Te pup

  2. Saliveeezzz!! <3 <3

    • :)) te-am invitat si nu ai ajuns la o felie de tiramisu, de acum data vitioare! :**

  3. Una dintre prajiturile mele preferate, sigur o voi face pentru sarbatori!
    Mi-a placut ideea originala cu inimioarele <3, s-ar putea sa o imprumut 😛

    • Diana, ma bucur ca ti-a placut ideea mea, este foarte usor de realizat. Eu ma declar fidela tiramisu-ului si ma bucur ca nu sunt singura!

  4. Ok… recunosc, eu am stricat recuzita… dar a fost pentru un scop nobil 🙂

  5. Arata delicios,trebuie sa îi fac și eu la iubi ca îi place mult;)) pupici

    • Astept sa imi spui cum ti-a iesit tie! Kisses

Leave Your Reply