Miracolul ghimbirului

Toamna s-a asternut peste intreaga tara, odata cu ea, un covor auriu de frunze ne incanta privirea. Afara este frig, in casa cald si bine. Ce poate fi mai placut, decat sa savurezi un ceai si sa te relaxezi dupa o saptamana obositoare? Nu stiu voi, dar pe mine doar gandul de weekend ma bucura enorm!

Imi place sa incerc lucruri noi, sa experimentez noi arome. Din aceasta dorinta, am ajuns sa citesc si sa ma documentez despre o planta care se supranumeste, miraculoasa. V-am facut curioase? Este vorba despre ghimbir. Daca nu stiti mai nimic despre ghimbir, haideti sa va zic eu cate ceva. Este o planta erbacee din regiunile tropicale, cu deosebit rizom aromatic. Rizomul de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată și e noduros, atingând până la 5-6 centimetri în lungime.  Este folosit ca si condiment in bucatarie, are importante utilizari medicale dar ajunge si in industria cosmeticelor si a parfumurilor. O perioada de timp a fost uitat pentru ca in Europa nu era comercializat, dar acum a revenit in magazinele noastre unde il putem gasi cu usurinta.

In arta culinara, ghimbirul se foloseste atat fiert cat si prajit. Dacă este proaspăt fiert, iuțeala sa crește, iar aroma scade, dimpotriva daca este prajit are un gust diferit, iuțeala sa domolindu-se.

Cosmetologii europeni au fabricat loțiuni cu ghimbir pentru tonificarea și revitalizarea părului. Deasemeni se foloseste si in lotiunile de corp care au efect de intinerire prin faptul ca hrănesc epiderma conferindu-i finețe și suplețe. O sa fiti surprinse sa aflati ca ajunge si in cremele pentru fata. Ce efect are? Revitalizeaza pielea fetei prin continutul bogat in magneziu, fosfor și acizi aminați.

De catre terapeuți este folosit sub forma de uleiuri aromatice pentru fricționarea zonelor unde se acumulează tensiuni negative, cum ar fi tâmpla, ceafa si încheieturile.

A fost foarte interesant sa aflu ca aceasta planta este folosita pentru fabricarea parfumurilor. Datorita uleiului esențial pe care îl conține, rizomul de ghimbir emană o savoare de lămâie piperată și conferă astfel căldură și personalitate parfumurilor. Un exemplu de parfum puternic care are in compozitia sa ghimbir este cel lansat de Hugo Boss,  Dark Blue.

Dar pana sa ajungem sa ne fabricam propriile lotiuni de corp si creme de fata cu ghimbir, haideti sa incercam ceva mai simplu 🙂

De cum ne paraseste vara si vine frigul, am un obicei de care nu ma pot desparti: imi place sa savurez un ceai care sa ma incalzeasca.  Daca la inceput am crezut ca voi bea ceaiul de ghimbir pentru proprietatile sale medicale, am ramas placut surprinsa de aroma, devenind repede preferatul meu. Mai devreme va spuneam ca e supranumit miraculos si pe buna dreptate. Daca sunteti racite, puteti sa apelati cu incredere la o rădăcină proaspătă de ghimbir, rasă și fiartă în 250 ml apă, timp de 10 minute. Ajuta in vindecarea inflamatiilor gatului, sinuzite, raguseală, febra, eliminare de mucozitati și congestii respiratorii.

Pentru cele dintre voi care au rau de altitudine, de mare sau de miscare, ghimbirul poate fi folosit ca antidot,  actionand impotriva starilor de voma si greturi. În caz de greață, se ține în gură, sub limbă, o bucățică de rădăcină de ghimbir. Senzația va dispărea imediat.

Are importante proprietati in curele si dietele de slabire, ajutand la arderea rapida a grasimilor, stimuland metabolismul si regland tranzitul intestinal.

Eu l-am folosit in principal pentru probleme digestive cum ar fi o usoara gastrita, indigestie si calmant pentru dureri abdominale. Efectele pot fi simtite inca din primele zile. Concluzia mea a fost ca la doar o saptamana de folosire a acestui ceai, m-am simt mult mai bine. Ma trezeam in fiecare dimineata cu durere de stomac, pe care o resimteam si pe parcursul zilei. Mi-am facut o regula din a bea zilnic o cana de ceai de ghimbir si acum nu mai am aceste probleme.

ceai de ghimbir

Dupa ce am incercat mai multe retete de ceai, m-am decis asupra celei care mi-a placut cel mai mult. Daca este fiert, ghimbirul devine destul de iute, asa ca am optat doar pentru infuzie. Pentru cine nu este familiarizat cu gustul acestei plante, poate parea destul de puternic, de aceea este bine sa incepeti cu cantitati mici, cum ar fi 2 cm din radacina.

Va impartasesc reteta pe care o folosesc eu zilnic:

  • 250 ml apa
  • 2 cm radacina de ghimbir spalata si curatata
  • 1 lingurita miere de albine

Dupa ce apa a clocotit, turnam peste ghimbirul pus intr-o cana, pe care o acoperim si o lasam minim 15 min. Apoi se strecoara si se poate consuma ca atare sau indulcit cu miere. Gradele intensitatii aromei le stabiliti in functie de cat de marunt este folosit ghimbirul. Daca doriti o aroma mai suava, puneti radacina de 2 cm intreaga. Daca va place sa fie un pic mai puternica, puteti sa o taiati in cubulete mici. Iar pentru cele care adora aceasta aroma, cea mai intensa va fi simtita daca o dati pe razatoarea mica.

Se poate adauga o lingurita de miere si un praf de scortisoara. Este bine sa il beti in prima parte a zilei, deoarece are un usor efect energizant, care va poate ajuta pe tot parcursul zilei.

N-as vrea sa omit proprietatile afrodiziace, stimulative, antitoxice si tonifiante pe care le are ghimbirul. Toate acestea sunt posibile prin actiunea grupului de compuși numiți gingeroli care au efect asupra sistemului nervos.

Eu spun ca este o mina de aur, voi ce parere aveti?

Va invit aici si pe facebook sa povestim mai multe despre aceasta planta, savurand un ceai!

ceai de ghimbir

 

 

1 Comments

Leave Your Reply